Beyaz Eşyalara Ses Verin

Beyaz Eşyalara Ses Verin

Görme engellilerin son çıkan elektronik ev aletlerini başkasının yardımı olmadan kullanamadığına dikkat çekmek isteyen Altı Nokta Körler Derneği, imza kampanyası başlattı. Üreticilere ‘Beyaz eşyalara ses verin’ diyerek seslenen dernek üç ayda 68 bin imza topladı.

Elektronik ev aletlerindeki dokunmatik kullanım ve diğer teknolojik uygulamalar birçok kişi için kolaylık sağlarken, görme engellilerin hayatını zorlaştırıyor. Türkiye’de sayıları 750 bin civarında olan görme engelliler evlerindeki elektronik ev eşyalarını bir başkasının yardımı olmadan kullanamıyor. Ankara’daki Altı Nokta Körler Derneği de bu konuda farkındalık yaratmak ve Türkiye’nin önde gelen iki beyaz eşya üreticisinin erişilebilir ev aletlerini piyasaya sürmesini teşvik etmek amacıyla internette imza kampanyası başlattı. Şubat ayının başından bu yana devam eden kampanyaya 68 binden fazla kişi destek verdi. İki firmayla ortak toplantılar yaparak ilk adımların atıldığını belirten Altı Nokta Körler Derneği Başkanı Suha Sağlam kampanyanın amacını ve görme engellilerin yaşadıkları sorunu Ankara Hürriyet’e anlattı:

KİMSEYE MUHTAÇ OLMADAN YAŞAMAK

“Görme engellilerin en büyük istekleri kimseye muhtaç olmadan yaşamak istemeleri. Beyaz eşya ve küçük ev aletlerinde dokunmatik sistemler çok gelişti. Böyle bir ortamda hiç göremeyen birisi bu cihazları kullanırken hangi noktaya dokunduğunu ayırt edemiyor. Cihazları kullanırken bir yardımcı olması gerekiyor. Dijital olmayanlarda da sorun var. Mesela kadranlı ayarı çevirerek yapıyorsunuz bir son yok. Sürekli aynı tarafa döndüğü için arkadaşlarımız bant yapıştırarak bunu çözmeye çalışıyorlardı. Dijital ile birlikte tüm görme engelliler sıkıntıya düşüyor.

KAMPANYA ÜÇ AYDIR DEVAM EDİYOR

Kampanyayı kadın meclisimizin kararları doğrultusunda başlattık. Faaliyet raporundaki sıkıntılardan esinlenildi. Ev eşyalarının görme engellilere uygun hale getirilmesi amaçlanıyor. Duyarlı çıkacak firmalarla görüşerek bu cihazların bize uygun hale getirilmesi için ortak bir çalışma yapalım istedik. Kampanya üç aydır devam ediyor 68 bin imzayı geçti. Bu sorun sadece görme engellileri ilgilendiren bir sorun değil. Belli bir yaşın üstünde yaşı artanların görme kusuru artıyor. Halen okuma yazma bilmeyenler var. Özel konum ve işaretlerle kullanım kolaylığını birçok kişi bekliyor.

ARÇELİK VE VESTEL TOPLANTIYA ÇAĞIRDI

Bu kampanyadan etkilenen Arçelik İstanbul’da, Vestel ise Manisa’da bizleri toplantıya çağırdı. Taleplerimizi ayrı ayrı ürünlerin birim amirlerine iletme imkanı bulduk. Buzdolabından ütüye kadar günlük kullanımdaki sıkıntıları anlattık. İki firmada ciddi bir çalışma başlattı geri dönüşü nasıl olacak zamanla göreceğiz. Kullanma kılavuzlarının da bize uygun hale getirilmesi için çalışma yapıyorlar. Aslında çalışma kullanım kılavuzlarıyla başladı. Ürettikleri ürünlerin içine kabartma basılı kullanma kılavuzu veya sesli olan CD hazırlıyorlar. Çoğu kişi kabartma bilmiyor sesli de olması lazım.”

GÖRENE DE GÖRMEYENE DE AYNI FİYATA

Yapılacak özel çalışmanın fiyatları artırmaması gerektiğine dikkat çeken Altı Nokta Körler Derneği Kadından Sorumlu Başkan Yardımcısı Şule Sepin ise şöyle konuştu:
“Çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, ütü, fırın gibi aletlerde çok zorlanıyoruz. 1998’de de arkadaşlar böyle bir çalışma başlattığında sesli ve kabartmalı bir çalışma yapıldı. Ama onlar da pahalı oldu. Iphone’ı gören insan da biz de aynı fiyata alıyoruz. Niye ben daha pahalıya alayım ki? Ben engelimden dolayı ayrıca bir para almıyorum.

SİZ ÖZELLİĞİNE BİZ ERİŞİLEBİLİRLİĞİNE

Birleşmiş Milletler sözleşmesinde ‘evrensel tasarım’ diye yeni bir kavram var. Özel bir düzenleme değil herkesin kullanabileceği asgari düzenlemelerin her yerde olması lazım. Siz fırın alırken özelliğine bakıyorsunuz. Biz saatlerce erişilebilir mi değil mi onu araştırıyoruz. Mevcut sistem birilerine bağımlı hale getiriyor. Ben bir arkadaşımın evine gittiğimde onun ocağını kullanabilmeliyim, bu nedenle herkes için erişilir olmalı. Önceden telefonumuza özel bir mesaj geliyordu gidip bir başkasına okutuyorduk şimdi böyle bir şey yok. Telefonlarımızı rahatlıkla kullanabiliyoruz dileriz bu elektronik aletlerde de olur.

Dernek Başkanı Süha Sağlam, akıllı telefonlardaki sesli uygulamanın çalışma için mantık oluşturabileceğine dikkat çekiyor.

Sosyal Medya'da Paylaş!
No Comments

Post A Comment