05 Kas Kamu Personel Sisteminin Değerlendirilmesi Çalıştayı Düzenlendi!
21-23 Ekim tarihlerinde Bursa’da yapılan Çalıştaya Konfederasyonumuzu temsilen Başkan Vekili Eyyüp Doğan ile Samsun Engeliler Federasyonu Başkanı Mehmet Akbulut katılmışlardır.
Devlet Personel Başkanlığı tarafından düzenlenen Kamu Personel Sisteminin Değerlendirilmesi Çalıştayı 21 Ekim Cuma günü saat -14.00’de Devlet Personel Başkan Vekili Enes Polat ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu’nun açış konuşmaları ile başladı.
21 Ekim günü Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Barca’nın moderatörlüğünde, Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın,Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, KESK Eş Genel Başkanı Şaziye Köse, TODAİ Genel Müdürü Prof. Dr. Onur Ender Aslan ve İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yrd. (Vali) Dr. Mehmet Tekinarslan panelist olarak sunumlarını yaptılar. Daha sonra soru cevap bölümüne geçildi. Bu bölümde ağırlıklı olarak 15 Temmuz sonrası memur kesiminde yaşanan sıkıntılar ve mağduriyetlerle ilgili tartışmalar yapıldı. Engelliler Konfederasyonu Başkan Vekili Eyyüp Doğan bu olaylarla ilgili ülke genelinden çok sayıda engelinin de mağdur olduğu konusunda bilgi verdi. Nihayetinde tartışmalar neticesinde mağdur olanların mağduriyetinin ortadan kaldırılması ile ilgili çalışmalar yapıldığı bilgisi verildi.
22 Ekim günü Fatma Yiğiter Kara’nın başkanlığında Sosyal Nitelikli Atamalar başlıklı 6. grup çalışmalarına başladı. Bu çalışmanın birinci bölümünde Engelli Personel İstihdamı konusu tartışıldı. Toplantıda kamu kurum ve kuruluşlarından yaklaşık 30 civarında kişi vardı. Oturum başkanı açış konuşmasını yaptıktan sora engelliler adına ilk konuşmayı Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Başkan Yardımcısı Cemal Merdan yaptı. Sayın Merdan konuşmasında daha fazla engelli istihdam edilmesine ve engellilerin verimli bir biçimde çalışması için alt yapı oluşturulması gerektiğine vurgu yaptı. İkinci konuşmayı Engelliler Konfederasyonu adına Başkan Vekili Eyyüp Doğan yaptı. Engellilerin iş ve meslek analizi, sağlık kurulu yönetmeliği üzerinde doktorların çalışır çalışamaz ibaresinin olmaması gerektiği, engellilerin çalışıp çalışamayacağını kurulacak bir komisyonun değerlendirmesi gerektiği anlatıldı. Konuşmaların sonunda önerimiz yazılı olarak sunulmuştur. Önerilerimize toplantıya katılanların hemen hemen tamamı destek vermiştir. Alt komisyonda kabul edilen önerilerimiz aşağıdaki gibidir.
A- Hangi işler yapabileceği hususunda iş analizi ve meslek tanımı analizi çalışayı bir an önce başlamalı bu çalışmalarda Engelliler Konfederasyonları da mutlaka yer almalıdır. Örnek verilecek olursa; işitme engelli bireyler santral memuru olamayacağı gibi görme engellilerde elektrik teknisyeni olamayacaktır. Bu esaslar göz önünde bulundurularak bütün engel gruplarını kapsayacak şekilde iş tanımları ve meslek analizleri yapılmalıdır. (kabul)
B- Engellinin çalışıp çalışamayacağı doktor raporuyla belirlenmemeli, ancak sağlık kurulu raporu doğrultusunda engellilik dereceleri belirlenmesi dışında bakıma muhtaç olan engellileri belirlemelidir. (kabul)
C- Devlet Personel Başkanlığı engellinin hangi işleri yapıp yapamayacağının belirlenmesi için bir komisyon kurmalıdır. Kurulacak bu komisyonda; iş ve meslek danışmanı, çalışma ekonomisti, sosyal çalışmacı, sosyal hizmet uzmanı, sosyolog, psikolog, fizyoterapistlerden ve engelli konfederasyonlarından belirlenecek temsilciler yer almalıdır. (kabul)
D- Engellilerin istihdam edildiği alanlara yönelik alt yapı ve erişilebilirlik imkanları sağlanmalı, çalışma ortamları iş veren tarafından teknolojinin getirdiği yeniliklerle donatılmalıdır. Bu teknolojik donanımlar istihdam yönetmeliğinde de ayrıntılı bir şekilde yer almalıdır. (kabul)
E- Kamu işyerlerinde insan kaynakları yetkilileri engellerin istihdamıyla ilgili yapacakları iş konusunda bazı bilgileri olsa da bu bilgiler yeterli değildir. İş ve meslek analizi çalışmaları akabinde ve bu doğrultuda insan kaynakları yetkililerine en az bir günlük bir eğitim verilmelidir. Böylelikle engellilere acımadan eşit koşullarda çalıştırma imkanı oluşturulmasına katkı sağlanacaktır. (kabul)
F- Engelli istihdamında üniversite mezunlarını kendi alanlarıyla ilgili kadrolara atanmaları yapılmalı, eşitlik ilkeleri doğrultusunda uzmanlık ve unvan yükselmesi bakımından fırsat verilmelidir. (kabul)
Kamuda işçi ve memur olarak çalışan engelli istihdam kotalarının yüzde beşe çıkartılması teklifimiz kabul göremedi fakat bu konunun ileriki zamanlarda tartışılması gerektiği kanaatine varıldı.
23 Ekim günü ikinci gün yapılan alt grup raporları okunarak toplantı sona erdi Kapanış konuşmasını Devlet Personel Başkan Vekili Enes Polat yaptı. Sunulan bu raporların düzeltilerek tam metni yazıldıktan sonra katılımcılara gönderileceği belirtildi. Katılımcılara teşekkür konuşmasıyla toplantı sona erdi.
Sosyal Medya'da Paylaş!
No Comments